• Banner2_6
ma 22 jul 2019 - wo 24 jul 2019school geopend 08.00-15.00
 Klik hier complete jaaragenda Download agenda als ICS-bestand

Libanon beleggingscompetitie HAVO-4 en VWO-4 BE

Op de locatie Ramlehweg is op 30 januari 2019 (t/m 1 maart 2019) de strijd om de LIBANON-beleggingscompetitie losgebarsten. De competitie is bedoeld voor leerlingen van HAVO-4 en VWO-4 met het vak bedrijfseconomie (BE) in het profiel. 24 groepjes van meestentijds vier leerlingen proberen dan ruim een maand lang op de aandelenmarkt zoveel mogelijk uit hun fictieve kapitaal van €100.000 te halen.

Door zo’n beleggingscompetitie komen leerlingen op een speelse manier in aanraking met allerlei aspecten van de financiële markten.
Leerlingen leren namelijk tijdens zo’n competitie van alles en ook op een geheel andere manier dan uit de schoolboeken. Ze gaan wellicht balansen lezen, hopelijk houden ze het financiële nieuws bij en ze kijken naar de koers-winstverhoudingen. Dagelijks kunnen ze aan- of verkooporders plaatsen. Beleggen is bovendien een onderdeel van de examenstof, derhalve moeten de leerlingen ook een practische opdracht over het beursspel schrijven. Daarnaast worden leerlingen zich bewust van de risico’s van beleggen. Als het om echt geld zou gaan en je gaat in vier weken van €100.000 naar €90.000, dan heb je toch €10.000 verloren. De competitie werd op dinsdag 29 januari vooraf gegaan door een lezing van C. Smit van Today’s Groep, een grote naam in de beleggingswereld.
De competitie wordt gesponsord door bedrijven voornamelijk uit Rotterdam en Den Haag e.o. De leerlingen kunnen hierdoor fraaie prijzen winnen. Want buiten het leeraspect is er ook een winaspect. De sponsors zien in dat jongeren de ‘beleggers van morgen’ zijn. Dat maakt zo’n competitie ook voor hen interessant. Zo gingen de leerlingen van 4 Havo op 28 januari j.l. naar de Rabobank Rotterdam Blaak om een beleggingsquiz te spelen en beleggingsadviezen te verkrijgen.

Beleggen is weer in: omdat rentes op spaarrekeningen extreem laag zijn, stoppen meer mensen hun geld in aandelen. In de strijd naar zoveel mogelijk winst wordt de leerlingen hier en daar wat tips gegeven waar ze op moeten letten, bijvoorbeeld het moment waarop bedrijven met cijfers komen. Leerlingen moeten het echter vooral zelf doen. Voor een docent is het mooi hun enthousiasme te zien. Ze gaan het vak hierdoor leuker vinden. Het is plots geen theoretisch verhaal meer, maar het komt echt tot leven.

C. Waaijer (docent BE/organisator)
G. Blanket (docent BE)
M. Faes (docent BE)