Excursie Goeree-Overflakkee
27 februari 2016

Excursie Goeree-Overflakkee

Dinsdag 2 februari zijn de klassen VX2H, VX2L en VX2K voor een O&O project naar Goeree-Overflakkee geweest om daar informatie te krijgen over de verschillende energievoorzieningen van het eiland.

De klassen werden verdeeld over twee bussen. Bus 1 ging eerst naar een windmolen. Bij deze windmolen werd uitgelegd hoeveel energie de windmolen levert. Na het bezoek aan de windmolen zijn we verder gereden met de bus naar het gemeentehuis. Bij het gemeentehuis kregen wij een presentatie over Goeree-Overflakkee . In deze presentatie werd er verteld wat de doelen van Goeree-Overflakkee zijn en hoe ze deze willen bereiken. Voor hen was het belangrijkste alles samen doen! Ook werd er verteld over de energievoorzieningen die ze nu gebruiken.

goeree

foto Susan van der Hoek

De doelstelling is van Goeree-Overflakkee is in 2020 energieneutraal te zijn.

De aanpak hiervoor is: 1. Vernieuwende energieproducten 2. Energie besparen 3. Mobiliteit 4. Bewustwording 5. Belangrijkste is dat ze alles samen doen

Ook is er verteld over de methoden die nu gebruikt worden om duurzame energie op te wekken en wat ze nog willen verbeteren. Ze gebruiken de:

1. Getijdencentrale. Hier willen ze nog een paar dingen verbeteren aan de technologie.

2. Zonnepanelen op daken en op het plattenland. Op het platteland hebben ze nu een zonnepanelenpark van 3000 panelen. Dit is genoeg om 200 huizen van energie te voorzien. Ze willen uitbreiden tot een park van 5000 panelen.

3. Windmolens. Op het eiland willen ze nog 50 windmolens plaatsen.

Op het eiland willen ze een greenpoint maken. Dit is een plek waar ze zelf bijvoorbeeld waterstof kunnen maken om auto’s op te laten rijden. Op het eiland willen ze ook speciale bussen laten rijden die geen benzine verbruiken, maar elektriciteit. Deze bussen kunnen ook opladen bij de greenpoint op het eiland.

Naast de genoemde aanpak zorgen ze er ook voor dat mensen op het eiland zich er bewust van worden dat het eiland in 2020 energie neutraal wil zijn.

Dit was een leerzame dag vol informatie en gezelligheid in de bus!

Geschreven door Romy van der Graaf VX2L.