4e bij nationale finale EUSO!
01 februari 2016

4e bij nationale finale EUSO!

Het was nog heel erg vroeg toen wij afgelopen vrijdagochtend met zijn drieën verzameld hadden op Rotterdam Centraal (Théo, Nils en ik uit 5V) om te vertrekken naar de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar heeft namelijk de nationale finale van de European Union Science Olympiad (EUSO) plaatsgevonden, een Europese wetenschapsolympiade. Eenmaal aangekomen kregen we een korte introductie en al snel begon de wedstrijd: 12 teams van drie leerlingen moesten practica gaan uitvoeren op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie!

Deze practica waren heel erg uitdagend, maar ook zeer interessant. Bij natuurkunde hebben we met een laser gewerkt, bij scheikunde hebben we zelf kristallen geproduceerd en deze onderzocht en bij biologie moesten we zoetstoffen en glucose onderzoeken en het effect daarvan op het bloed. Deze op zichzelf al moeilijke opdrachten werden nog lastiger doordat we de taken goed moesten verdelen. We kregen namelijk maar beperkt de tijd. Na twee blokken van 3 uur in de practicumzalen werden alle teams met een bus naar StayOkay Arnhem gebracht, waar we de nacht hebben doorgebracht. Het was daar heel gezellig en we hebben veel leuke nieuwe mensen leren kennen, die ook heel geïnteresseerd waren in de bètawetenschappen.

Op zaterdag gingen wij na een lekker ontbijt nog voor een keer de practicumzalen in om alles af te ronden. Onze kristallen waren goed gelukt en we hebben uiteindelijk ook alles afgekregen. Toen begon het wachten op de prijsuitreiking… Na ongeveer twee uur kwam dan eindelijk het verlossende woord: we zijn 4e geworden! Van alle beste teams uit Nederland (die allemaal eerst een voorronde hebben moeten doorlopen) zijn wij op de vierde plek geëindigd en daar zijn wij heel erg blij mee! Het was helaas niet genoeg voor een plek in de Europese finale (die gedurende een hele week in Estland plaatsvindt), maar dat mag de pret niet drukken.

Al met al hebben wij de EUSO beleefd als een heel gave, gezellige en ook nog eens leerzame wedstrijd en we willen dan ook iedereen die geïnteresseerd is in de bètawetenschappen en in de bovenbouw havo of vwo zit uitdagen om volgend jaar ook mee te doen! (Opgeven kan vanaf september 2016 in groepjes van drie, ga voor meer informatie naar www.eusonederland.nl) Je hoeft ook echt niet de hoogste cijfers te halen om mee te doen, iedereen mag zich namelijk inschrijven!

Hopelijk kan er volgend jaar een ander team van het Libanon naar de nationale ronde. Wie weet mogen zij dan wel Nederland vertegenwoordigen in de Europese finale!

Sam van der Jagt - Klas V5C