Europian Union Science Olympiad - Voorronde
16 december 2015

Europian Union Science Olympiad - Voorronde

Afgelopen dinsdag 15 december zijn twee teams afgereisd naar de Universiteit Leiden om deel te nemen aan de regionale voorronde van de European Union Science Olympiad (EUSO). Dit is een internationale wetenschapswedstrijd, waarbij havo of vwo teams van verschillende scholen heel de dag practica uitvoeren en daarbij proberen zoveel mogelijk punten te scoren. Daarbij wordt niet alleen gelet op de antwoorden die je geeft, maar ook op de samenwerking en de denkwijze die je gebruikt.

eus

De dag was opgedeeld in drie blokken: natuurkunde, scheikunde en biologie. Voor elk vak moesten de teams een practicum met meerdere opdrachten helemaal zelf uitvoeren, en dat was heel erg leuk! We hebben met sterke zuren gewerkt, geleerd hoe melk wordt afgebroken in het lichaam en daarnaast met trillingstijden gewerkt in het natuurkundepracticum. Er deden 24 teams mee, waarvan er twee door zijn naar de nationale ronde in het voorjaar, en wij zijn door! Wij (Théo, Nils en ik uit V5) zijn tweede geworden en zullen dus het Libanon Lyceum gaan vertegenwoordigen in de nationale ronde en we maken kans om deel te nemen aan de internationale olympiade in Estland.

Ook het andere team van het Libanon (India, Thomas en Lucas uit V4) heeft goed gepresteerd: zij zijn heel netjes negende geworden en bovendien heeft India de afsluitende quiz gewonnen. Wie weet gaan zij volgend jaar wel door!

Al met al was het een erg leuke en natuurlijk ook leerzame dag en we raden anderen aan om zich volgend jaar ook op te geven!

Sam van der Jagt - Klas V5C