22 september 2015

Het ontstaan van Rotterdam

Klas 2L is voor hun eerste O&O project van dit jaar naar de Blaak in Rotterdam gegaan. Het project gaat over de ontstaansgeschiedenis van Rotterdam, omdat dat vrij weinig mensen iets weten daarover. Wij moeten het ontstaan van Rotterdam zichtbaar maken voor de Rotterdammers, in opdracht van het StadsArchief en BOOR, het Bureau Oudheidkundig Onderzoek. We gaan een idee daarvoor uitwerken in een maquette. De maquette van het beste idee wordt na het project tentoongesteld in het Stadsarchief.

De oorsprong van Rotterdam ligt op het kruispunt van de Hoogstraat (eerste en vroegere hoogste straat van Rotterdam) en de markt, waar de eerste dam werd gelegd in de rivier de Rotte. De klas werd begeleid door twee archeologen van BOOR. We zijn eerst naar metrostation Blaak geweest waar de archeoloog ons een oud stuk van de voormalige stadsmuur liet zien. Vervolgens vertelde ze over de eerste nederzetting (in de 9e eeuw) en de eerste dam in de Rotte in de 13e eeuw. Ze vertelde dat er langzamerhand dijken werden gebouwd en sluizen in de dam, en de stad groter werd omdat er meer mensen naar Rotterdam kwamen. Na station Blaak gingen we naar de Markthal, waar een tentoonstelling van archeologische voorwerpen uit de 9e tot de 13e eeuw te zien is, die zijn gevonden tijdens de bouw van de Markthal. Op elke etage van de parkeergarage zijn etalages met die voorwerpen uit verschillende eeuwen te zien. Uiteindelijk zijn we teruggekomen bij de Hoogstraat. Ik zeg het was een geslaagde dag.

Juan Pablo Dersingi, klas VX2L