Blog
19 september 2017

Emma Geuns, stemmen voor stemmen 16 jaar

Politiek: Ik stem voor het stemmen vanaf zestien

Ik ben 17 jaar en ik mag zelf piercings laten zetten. Ik mag kiezen of ik in het ziekenhuis behandeld wil worden of niet. Ik mag naar de huisarts gaan en ik hoef het niet te vertellen aan mijn ouders. Dit zijn voorbeelden van wat ik nu mag, maar eerder zijn er al een paar grote beslissingen geweest die gemaakt moesten worden. Naar welke middelbare school zal ik gaan? Welk profiel moet ik kiezen?

Deze beslissingen hadden best grote gevolgen, ik zit immers vijf jaar later nog steeds op de middelbare school, die toegang verschaft tot vele toekomstmogelijkheden.

 

Op mijn zeventiende, moet ik mijn studiekeuze gemaakt hebben. Ik mag al werken en moet dan ook belasting betalen, maar meebeslissen over waar dat geld naar toe gaat? Nope.

Waarom mag ik niet stemmen? Is het zo omdat ik niet genoeg verstand van politiek heb? Op school leer ik scheikunde, natuurkunde, wiskunde, Nederlands, Engels en nog veel meer. Maar mijn echte interesse dit jaar, lag bij maatschappijleer en dan met name de politiek. Het interesseert mij ontzettend, waarom mag ik er dan niet echt mee aan de slag?

 

De democratie is bedoeld om mensen inspraak te geven. Bij de Romeinen moest je om te stemmen belasting betalen. Best wel logisch als je er even over nadenkt: ik betaal belasting en de bestuurders van het land bepalen waar het geld heen gaat en ik bepaal weer wie de bestuurders worden door te stemmen.

Dus waarom moet ik wel belasting betalen, maar mag ik nog niet stemmen?

 

Politiek gaat ook over mij en democratie is ook voor mij.

Ik stem voor het stemmen vanaf zestien.

 

Emma van Geuns, V5A

 

Nieuwsgierig naar wat scholieren stemmen? Lees de uitslag van de scholierenverkiezingen: https://dnn.libanonlyceum.nl/Algemeen/Blog/tabid/442/ArticleID/114/Scholierenverkiezingen-%E2%80%93-voorspellende-waarde.aspx

zoeken
kalender
Meer Blog-items...
  • Het Libanon is morgen één groot theater met WIRED!
  • FLL klassenfinale
  • De Hoflaankerk; start van het nieuwe schooljaar
  • Sam van der Jagt naar Princeton University
  • Brugklasleerlingen 2017-2018
  • Schoolroeikampioenschap
  • Dutch Delta wint 1e prijs in de categorie Core Values op FLL Open European Championship in Århus, Denemarken
  • Schrijversdag 2017
Pagina 1 van 9EersteVorige[1]2345VolgendeLaatste